ارزیابى آثار و دستاوردهاى حماسه مردم در 9 دى 1388
حضور دهها میلیونى مردم در تظاهرات 9 دى سال 1388 که در طول سه دهه تاریخ انقلاب بىنظیر بود، بصیرت، هوشیارى و دشمنشناسى ملت مسلمان ایران را بهخوبى نشان داد و براى همیشه بهعنوان حماسهاى ماندگار در تاریخ باقى خواهد ماند.
اما بدون تردید، مانایى و پویایى حماسه نهم دى در گرو مطالعه و تبیین زوایاى مختلف این حماسه ملى است که وفق نظر حضرت آیت الله خامنهاى (مدظله العالى) در دیدار با اعضاى ستاد 9 دى، «امروز بزرگترین رسالت تریبونداران و مسؤولان محسوب مىشود.»
یکى از محورهایى که باید در تبیین حماسه ماندگار تجمع بزرگ عاشوراییان در یوم الله 9 دى مورد توجه جدى قرار گیرد، بررسى آثار، پیامدها و دستاوردهاى این حماسه است. حماسه نهم دى قطعاً آثار و برکات و دستاوردهاى گوناگون و فراوانى براى کشور و نظام اسلامى ایران داشته و خواهد داشت. این آثار و دستاوردها را از زوایاى مختلف مىتوان دستهبندى و احصا کرد. ما آنها را در دو سطح داخلى و خارجى (منطقهاى و بینالمللى) بررسى مىنماییم.
الف-آثار و دستاوردهاى داخلى 9 دى
این آثار و دستاوردها، هم از حیث کمیت و هم از لحاظ کیفیت، از چنان فراوانى برخوردار است که تنها احصاى رئوس آنها خود فهرست بلندبالایى را تشکیل مىدهد. برخى از مهمترین آنها عبارتند از:
1- افزایش اقتدار و استحکام نظام؛ انقلاب، نظام مقدس جمهورى اسلامى و ملت ایران در نهم دى نفسى تازه کرد و به جهانیان ثابت نمود که مردم و حکومت در ایران اسلامى در پرتو ولایت فقیه یک حقیقت واحد هستند و از چنان ریشه، ظرفیت و اقتدارى برخوردارند که بهراحتى هر توطئه را در نطفه خفه مىکنند.
2- تقویت باور به وجود جنگ نرم و فتنههاى پیچیده؛ قضایاى فتنه هزینههاى بسیارى بر نظام تحمیل کرد؛ اما دستاوردهاى فراوانترى داشت. حرکت فتنهگران در عاشوراى 88 و شکلگیرى 9دى به همه دیرباوران داخلى ثابت کرد که پروژههاى زیادى در این حوزه براى انقلاب از سوى غرب طراحى شده است.
3- کناررفتن نقابها؛ ملت فهیم و آگاه ایران با حضور تاریخى خود در نهم دى، انقلابیون واقعى را از مدعیان دروغین، عافیتطلبان و مصلحتاندیشان باز شناخت و نقاب تزویر از چهره سران فتنه و حامیان پشت صحنه آن پایین کشید و به بیان حکیم فرزانه انقلاب، فتنه 88، نظام را واکسینه کرد.
4- رفراندوم ملى در دفاع از نظام و رهبرى؛ حضور میلیونى مردم در حماسه تاریخى 9 دى 88 فقط یک راهپیمایى نبود، بلکه در قالب یک رفراندوم ملى تماممعنا، نشان داد مردم مدافع نظام و جایگاه رهبرى هستند و هر جریان و شخصیتى را نیز تنها با همین دو ملاک مىسنجند.
افزایش مشروعیت و مقبولیت مردمى نظام، منفعلشدن جریان فتنه و تبدیل فتنهگران به مرده سیاسى، عمقبخشى به بینش و بصیرت سیاسى مردم در شناخت جریانهاى سیاسى و الگوهاى جدید دوستى و دشمنى با انقلاب، پیوند مردم و رهبرى، تعمیق ارتباط مردم و جوانان با عاشورا و کارکردهاى فرهنگ عاشورایى، ایجاد اتحاد ملى و انسجام اسلامى در بین مردم و... از دیگر پیامدها و دستاوردهاى داخلى حماسه 9دى است. مسلماً این فهرست قابلیت افزایش را دارد.
ب- دستاوردهاى خارجى حماسه 9 دى
شاید گزاف نباشد اگر بگوییم اساسىترین دلیل خصومت غرب به محوریت آمریکا با انقلاب و نظام اسلامى، نگرانى و هراس از قدرت الهامبخشى و الگوسازى انقلاب اسلامى بوده است. البته وقوع بیدارى اسلامى در منطقه به تأسى از انقلاب هم در همین راستا ارزیابى مىشود. این هراس، ایران را همواره در کانون دشمنىهاى غرب قرار داده که فتنه و حرکت آنها در عاشورا براى مبارزه با این الگو بود، اما حماسه تاریخى نهم دى که نمایشگاه غیرت ملى ایرانیان در دفاع از نظام اسلامى بود، در واکنش به شیطنت دشمنان انقلاب بهوجود آمد. بر همین اساس، این حماسه ملى- اسلامى، آثار و دستاوردهاى بیرونى در بعد منطقهاى و بینالمللى هم دارد که مهمترین آنها عبارتند از:
1- آشکارشدن دشمنى گسترده غرب با نظام و پیوند فتنه با خارج؛ اعترافات دستگیرشدگان نشان داد که دفاتر جاسوسى و سفارتخانهها و مراکز آکادمیک غربى، سناریوهاى زیادى را براى ضربهزدن به ایران طراحى کرده بودند. فتنهگران عاشوراى88 با دستور مستقیم غرب و حمایتهاى آنها، هتک حرمت مقدسات کردند و کسانى که دستگیر شدند، با اسناد و مدارک متقن به وابستگى به دشمن اعتراف نمودند.
2- اذعان غرب به اقتدار و قدرت بازدارندگى نظام اسلامى؛ غربىها با برآوردهاى غلط دشمنان و خائنان ملت ایران چون منافقین، به اذعان خودشان چالشىترین بحران را براى ایران اسلامى طراحى و عملیاتى کردند، اما با مشت محکم مردم مواجه شده، به پیوند نظام اسلامى با مردم و اقتدار حاصل از آن پى بردند.
3- تحرکبخشى به بیدارى اسلامى منطقه؛ خیزش اسلامى که در شمال آفریقا و خاورمیانه شاهد آن هستیم، ریشه اسلامى دارد و به اذعان تحلیلگران غربى و عربى، از انقلاب اسلامى تأثیر پذیرفته است. درست است که حماسه نهم دى پیش از این خیزشها به وقوع پیوست، اما مردم منطقه، مقاومت و ایستادگى بر سر اصول اسلامى را تا کنون از حماسههاى بىنظیر مردم ایران همچون حماسه 9دى آموختهاند.
4- حفظ استقلال سیاسى؛ مهمترین وجه اقتدار، حفظ استقلال سیاسى است. غرب تردیدى در اقتدار سیاسى جمهورى اسلامى و تحول ساختارى که در روابط بینالملل ایجاد کرده ندارد. بر این اساس، دشمن در قضیه فتنه 88 و در ادامه آن در 9 دى که در راستاى آزمایش مردم براى تداوم فتنهگرىها بود، در واقع استقلال ملت ایران را نشانه گرفته بود که با قاطعیت و حضور آگاهانه مردم در صحنه دفع شد. بنابراین حماسه نهم دى ماه88، نمایش بلوغ اجتماعى و سیاسى، شاخص مرزبندى بین جبهه حق و باطل و تجلى اقتدار ملى و سیاسى تمامى مردم ایران بود که با حضور گسترده خود در راهپیمایى عظیم 9دى، توطئه دشمنان را خنثى کرد و مدال قبولى و رضایت را چنین از نایب امام زمان(عج) بهدست آورد که: «اگر صدها بار براى نعمت هوشیارى این ملت، سجده شکر بهجا آورده شود، باز هم کم است